Vägen till körkort

Körkort i sju steg

En vanlig fråga många ställer sig då de nyss tagit bilkörkort är; hur i hela friden har jag klarat mig utan körkort tidigare? Den påtagliga känslan av frihet, självständighet och för de yngre ett jättekliv in i vuxenlivet, är härlig. Det är dessutom lättare att få jobb med körkort, då många arbetsgivare har körkortskrav för att sålla bland de arbetssökande.

Sotenäs Trafikskola är beläget i både Sotenäs och Lysekil. Vi har den teoretiska undervisningen i Lysekil, körlektionerna äger rum i både Sotenäs och Lysekil, men för det mesta i Lysekil eftersom körprovet äger rum där.

Steg 1: Introduktionsutbildning för handledare och elev

Resan mot körkortet börjar med en introduktionsutbildning för handledare och elev, om man har för avsikt att övningsköra hemma. I samband med kurstillfället gör vi syntest för körkortstillståndsanökan. Vi rapporterar in syntestet till Transportstyrelsen digitalt.

Om Ni inte har för avsikt att övningsköra hemma är ni välkomna att avtala tid för syntest på en tid som passar Dig.

Steg 2: Ansök om körkortstillstånd

Nästa steg är att söka just körkortstillståndet, även kallat "lämp" i dagligt tal. Detta görs hos Transportstyrelsen. Här skall även handledaren ansöka om handledartillstånd. Man kan ansöka tillståndet via blanketter som man beställer hos Transportstyrelsen, men det tar längre tid att få sitt tillstånd på detta sätt. När eleven fått sitt tillstånd kan han/hon boka körlektion på trafikskola.

För att kunna övningsköra hemma måste handledaren ha fått sitt tillstånd godkänt och klart. Handledaren måste vid övningskörningstillfället ha med sig sitt handledartillstånd tillsammans med legitimation.

Vi uppmuntrar att mängdträna hemma, men det är inte alla körkortstagare som har möjlighet till detta, och då finns ju vi här till hjälp.

Steg 3: Inskrivning

Nu kan det vara dags att skriva in sig hos oss på trafikskolan. Bäst skriver du in dig genom att köpa Elevcentralen i vår e-handel, eller något av våra paket där Elevcentralen ingår. Mejla oss om du inte får någon länk via sms där du ska välja lösenord. Ni träffar oss i vår lokal i Lysekil, Landsvägsgatan 29 (mellan cirkulationen, ovalen i centrum och Ica). Du kan också mejla oss såklart.

Elevcentralen är ditt digitala hjälpmedel för att ta körkort. Boken är digital med frågor som liknar Trafikverkets kunskapsprov och dessa uppdateras med jämna mellanrum.

Steg 4: Dags för körlektioner

Körlektionerna kan göras i Sotenäs eller Lysekil. Eftersom man kör upp i Lysekil brukar den mesta körningen äga rum där. Alla elever har tillgång till vår lokal där man kan vara mellan körningarna, låna mikron om man vill värma matlåda eller ta en kaffe.

Steg 5: Riskutbildningar del 1 och 2

De båda riskutbildningarna del 1 ("Riskettan") och del 2 ("Halkan") genomförs under utbildningens gång. Del 2 skall vara i slutet. Legitimation skall medtagas.

Steg 6: Teoriprov

När utbildningen är klar, kursplanen genomförd och eleven kan ta sig fram riskmedvetet, säkert och självständigt är det dags för prov. Om ni kommer till oss i tid kan vi anpassa så att ni kan göra proven så nära t.ex. 18-årsdagen eller er deadline som möjligt. Kunskapsprovet görs antingen i Vänersborg, Trestad Center eller i Uddevalla, Kuröds industriområde. Provet innehåller 65 frågor, men det är 70 frågor som ska besvaras (Trafikverket har med fem testfrågor). För att bli godkänd behöver 52 av svaren vara rätt. Legitimation skall medtagas till båda proven. Här tar man även körkortsfotot i Trafikverkets fotoautomat.

Kunskapsprovet måste vara godkänt för att få göra körprovet. Ett godkänt  kunskapsprov är giltigt i 4 månader.

Ändrade regler p.g.a Covid-19 Läs här!

Steg 7: Uppkörning

Körprovet görs i Lysekil med trafikskolans bil. Efter legitimering görs en säkerhetskontroll och sedan kör man i ca 30 min. Hela provet tar ca 45 min. Glöm aldrig att det är en helhetsbedömning och att småfel inte automatiskt innebär att man är underkänd, så håll modet uppe. Efter godkända prov kan man köra på sin legitimation tills körkort kommer på posten.

Tuta och kör! 🙂